I. PKO na Pražské Sportiádě: Děti se statečně ponořily do chladné vody

Náš I. plavecký klub otužilců Praha měl tu čest zúčastnit se letošního prvního ročníku Pražské Sportiády, sportovního festivalu pro děti, který se konal v neděli 23. 6. 2024. Pražská Sportiáda je projekt, který si dal za cíl, představit dětem krásu sportu a vrátit je od počítačů a mobilů zpět na hřiště, sportoviště či do hal. Festival se nesl v duchu zdravého životního stylu a sportovních aktivit, a my jsme byli nadšení, že můžeme představit otužování mladým nadšencům. 

Náš stánek byl situován na strategickém místě, kde jsme připravili bazének s chladnou vodou. Abychom zajistili autentický zážitek z otužování, přidávali jsme do vody ledové kostky, které zajišťovaly, že teplota vody zůstane příjemně osvěžující, avšak dostatečně připomínala pocit při vstupu do chladné vody v rybníce nebo řece. Cílem bylo, aby děti zažily, jaké to je ponořit se do studené vody a překonat prvotní šok z chladu.
Během celého dne se u našeho stánku střídali malí i velcí účastníci. Mnoho dětí si chtělo vyzkoušet otužování a statečně vstupovalo do bazénku, kde zůstávaly několik minut, zatímco je jejich rodiče s hrdostí pozorovali.

Jedním z dalších úkolů bylo udržet ledovou kostku v ruce po dobu minimálně třiceti sekund. Tato aktivita nejen že zkoušela odolnost vůči chladu, ale také podporovala mentální odolnost a trpělivost. Děti se v tomhle úkolu předháněly a povzbuzovaly navzájem, což přidalo aktivitě na vzrušení a zábavě. Některé děti se k našemu bazénku opakovaně vracely.

Naši trenéři byli k dispozici, aby poskytli rady a povzbudili všechny účastníky. Vysvětlovali jsme, jak správně dýchat a jak se postupně adaptovat na chlad, což jsou klíčové aspekty úspěšného otužování. Rodiče také ocenili možnost konzultace a získání informací o tom, jak začít s otužováním u svých dětí doma.

Pražská Sportiáda byla skvělou příležitostí, jak přiblížit náš sport široké veřejnosti a inspirovat děti k novým výzvám. Bylo úžasné vidět, s jakým nadšením a odhodláním děti překonávaly své limity a užívaly si den plný zábavy a sportovních aktivit. Těšíme se na další ročník a doufáme, že příští rok přivítáme ještě více mladých otužilců!

Autoři fotografií: Angelika Hájková, Tomáš Hájek