Memoriál Alfreda Nikodéma 2016

Na druhý svátek vánoční 26. 12. 2016 (na Štěpána) se tradičně konal 70. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma. Tato akce, jejímž jsme pořadatelem, probíhala u Národního divadla v Praze. Otužilci se zde nořili do chladné Vltavy o teplotě 4,2 °C. Voda byla letos studenější než v posledních letech. Naštěstí nepršelo a vzduch dosahoval teploty 6,6 °C.

I letos stoupající přízeň otužilců pokračovala a byl překonán rekord v počtu plavců. Soutěže se zúčastnilo 366 plavců, z toho 274 mužů a 92 žen. Otužilci měli opět možnost využít zázemí v nádherném paláci Žofín a startovali z pontonu na Slovanském ostrově, kde byl zároveň i cíl. Vánoční soutěž sledovalo několik tisíc diváků, kteří obklopili nábřeží a most Legií i přilehlé části Slovanského a Střeleckého ostrova.

Hlavním partnerem jubilejního sedmdesátého ročníku byla Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví.

ozp

Akce se i letos stala součástí projektu České unie sportu nazvaného „Sportuj s námi“ a konala se též za finanční podpory Hlavního města Prahy i Městské části Praha 1, která je v novodobé historii podniku jeho spolupořadatelem.

Slavnostní zahájení

memorial-alfreda-nikodema-2016-jk-103

MAN, foto: Jaroslav Kroš

Při slavnostním nástupu jsme zavzpomínali na nedávno zesnulého otužilce, člena pořádajícího klubu a velkého kamaráda Antonína Kutila. Připomněli jsme letošní úspěchy plavců a předali jim pamětní poháry. Nikole Hájkové (v létě plavající za Bohemians, v zimě hostující v I. PKO Praha) se letos podařila přeplavba kanálu La Manche a  Abhejali Bernardová (Sri Chinmoy Marathon Team Zlín) úspěšně přeplavala Cugarský průliv. Pogratulovali jsme a poháry předali i Zdence Krčálové (v létě plavající za Bohemians, v zimě hostující v I. PKO Praha), která vloni přeplavala kanál La Manche i úžinu Catalina u amerického Los Angeles. Při slavnostním nástupu diváky i otužilce pozdravili a poháry a kytice předávali starosta Městské části Praha 1 Oldřich Lomecký, předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška, vrchní rozhodčí soutěže a druhý československý přemožitel kanálu La Manche Jan Novák a ředitel akce a předseda I. PKO Praha Tomáš Prokop. Slovem pak podnik jako obvykle doprovázel moderátor Michal Štěrba.

Tratě 750, 300 a 100 m

Memoriál Alfreda Nikodéma plavali otužilci z České republiky, Slovenska, Polska, Belgie, Anglie, Argentiny, Ruska a Rakouska, a to na tradičních tratích 750 m, 300 m a 100 m.

memorial-alfreda-nikodema-2016-jk-111

Memoriál Alfreda Nikodéma 2016, foto: Jaroslav Kroš

Na nejdelší a soutěžní trať 750 m se vydalo celkem 130 závodníků. Plavaly se na dva okruhy. Zbývající dvě tratě 300 m a 100 m nebyly měřeny na čas a otužilci si tak v klidu mohli užívat krásné vánoční atmosféry.

Stometrovou trať zdolala i naše nejstarší otužilkyně Božena Černá (86 let, I. PKO Praha). Nejmladším účastníkem se stala Clara Charlier (13 let) z Belgie. Mezi plavci byli například i herci a současně členové pořádajícího klubu Jiří Langmajer a Luboš Veselý.

Vítězství patří…

memorial-alfreda-nikodema-2016-jk-181

Vítězové, foto: Jaroslav Kroš

V mužské kategorii zvítězil Rostislav Vítek (FIDES Brno) s časem 9:16, druhý doplaval Petr Šlajs (I. PKO Praha) a třetí skončil Michal Slanina (FIDES Brno).

Mezi ženami zvítězila Lenka Štěrbová (I. PKO Praha) s časem 8:58 – stala se tak absolutní vítězkou soutěže. Druhou příčku obsadila Victoria Mori (I. PKO Praha) a třetí místo patřilo Magdě Okurkové (FIDES Brno).

memorial-alfreda-nikodema-2016-jk-180

Vítězky, foto: Jaroslav Kroš

Vyhlášení výsledků probíhalo v nádherném Malém sále Paláce Žofín za svižného a vtipného moderování Adély Gondíkové a za asistence Jiřího Langmajera. Do programu byla zařazena ještě soutěž O pohár starosty MČ Prahy 1. Tu historicky poprvé na své domácí akci na pátý pokus vybojovali plavci pořádajícího I. PKO Praha ve složení Lenka Štěrbová, Petr Šlajs a Victoria Mori. Vítězové obdrželi ceny a na závěr se losovala tombola s bohatými cenami od partnerů akce.

Pro příští rok samozřejmě počítáme s dalším ročníkem Memoriálu Alfreda Nikodéma. Bude se konat tradičně na Štěpána 26. prosince 2017 u Národního divadla. Těšíme se na Vás.

Pozvánka na další zimní akce

memorial-alfreda-nikodema-2016-jk-110

MAN, foto: Jaroslav Kroš

Na závěr Vás zveme na tradiční Křest otužilců ve Vltavě v Praze-Braníku, který proběhne v neděli 8. 1. 2017 v 10:30 hodin v rameni Vltavy vedle kempinku Kotva (stanice Nádraží Braník tramvají č. 3 a 17).

Tuto zimní plaveckou sezónu náš klub pořádá ještě další dva závody, které jsou součástí Českého poháru v zimním plavání. Prvním z nich jsou Branické ledy, které se budou konat 4. února 2017 v Praze ve Vltavě, kousek od naší klubovny v Braníku. Druhým závodem je Mistrovství České republiky v zimním plavání v prsařském způsobu. Mistrovství proběhne 4. března 2017 ve venkovním nevyhřívaném bazénu Plaveckého stadiónu Podolí. Jste srdečně zváni jako diváci či jako soutěžící.

Partneři 70. ročníku Memoriálu Alfreda Nikodéma

 dpov mlada-fronta euro sportuj-s-nami-cus etewa_logo FISKARS agama

Výsledky

Reportáž ČT Sport – Otužilci na Vltavě 2016

Otužilci na Vltavě 2016

Reportáž České televize – Události 26. 12. 2016

nikodem-ceskatelevize-udalosti

Reportáž České televize – Branky, body, vteřiny 26. 12. 2016

Další videoreportáže

Články v denním tisku

Články časopisech

Reportáže na internetu

Fotogalerie Jaroslava Kroše

Fotogalerie Ivana Landy

Další fotogalerie